מסר שבועי בקבוצת הוואטסאפ

הסימבול דבורה ומשמעותו בחלום ובחיי היום-יום

את המנגינה הזו אי אפשר להפסיק

הסימבולים, וביניהם הסימבולים של החיות, אינם רעיונות או אגדות המרוחקים מאתנו. אלו סימבולים המעצבים את חיינו, הם חלקים ממי שאנו. אני לא מדבר על דבורים, סוסים או על כל חיה אחרת אחרת, לא על צמחים או עצמים, אלא על אנשים המתהלכים בינינו – על עצמנו. להבין סימבול זה להבין את החלקים מהם העולם ואנו מורכבים, וכשאנו נתקלים בסימבול אנו צריכים לשאול את עצמנו איזה חלק בנו הסימבול מייצג. אילו אנשים יהיו במקרה זה אנשי הדבורים. מה דוחף אנשים במקרה זה להקריב את האינדיווידואליות שלהם לטובת הכלל. מדוע הם עושים זאת?

צילום: Brandon Keim

הדבורים הנם חרקים החיים חיי חברה מאורגנים, מסודרים ויעלים עד כדי פליאה. הדבורה הנה חלק מהכוורת והיא חיה שם יחד עם אלפי דבורים אחרות, כמה עשרות זכרים ומלכה אחת. למרות שהיא נקבה, אין לכך ביטוי מעשי שכן אין היא יכולה להטיל ביצים או להזדווג. על זכות זו ועל האינדיווידואליות שלה היא ויתרה לטובת הכוורת כולה, והיא משועבדת למלכתה עד יום מותה כאשר לעולם היא לא תפסיק לעבוד, לא תנוח ותמיד תפעל לטובת הכלל.

במבט ראשון נראה כי אין טעם לכתוב על הדבורה הבודדת ועל פועלה כיוון שלה לבדה אין חשיבות. היא אחת מאלפי פועלות בכוורת, תפקידה אינו שונה או חשוב יותר משאר הדבורים וכשהיא תמות תתפוס את מקומה פועלת אחרת. אולם, דווקא בגלל עובדה זו הדבורה הבודדה מעניינת. היא גרעין הכוורת ובלעדיה לא היה דבר. אם נדע מי היא הדבורה נוכל להבין את מהות הכוורת.

אנשי הדבורה חרוצים ואוהבים לעבוד קשה, אולם אינם יודעים לנוח. הם אינם יודעים ליהנות מפרי עמלם, מהדבש אותו הם מייצרים.

האנושות מאז ומתמיד העריכה את הדבורה וראתה בה סימבול חיובי. יש לה אמנם עוקץ, אולם העוקץ בטל בשישים למול חריצותה, היכולות החברתיות שלה וכמובן יכולתה לייצר דבש. האדם מוכן לקבל את העוקץ ואף קורא לו "העקיצה המתוקה", לטובת מזון אלים זה הנחשב כסימבול לשפע ועושר. גם בתקופתנו, בה כבר אין מקום לסיפורים ומיתולוגיות, אנו מייחסים לדבש ולמוצרי הכוורת סגולות רפואיות, ומשלבים מאכל זה במנהגינו.

יש משהו כה טהור בפועלה של הדבורה שאי אפשר שלא להעריץ אותה. הדבורה טהורה וחייה נקיים מרבב. היא עובדת ונותנת את כל כולה, מסורה, מסודרת ומאורגנת. את מזונה היא מכינה מפרחים ותוך כך מפרה אותם, היא נקיה, אינה מלכלכת ולא מתקרבת ללכלוך, מתרחקת מהחושך ומסורה עד קץ למלכתה. לא פלא אם כך שתוצר הכוורת, הדבש, מוערך ומקודש בכל כך הרבה מקומות עד כדי שהוא מסמל במקומות רבים את החיים עצמם.

אז בואו נראה מי היא הדבורה ומה הם קווי האופי לדמותה.

כמה עובדות (שאולי) לא ידעתם על הדבורים

מלכת הדבורים אינה שונה מהדבורה הרגילה. שתיהן יוצאות מביצים זהות, ההבדל הוא שהרימות היוצאות ביצי המלכות, יתפתחו בתא מלכות ובו יוגש להן מזון מלכות.

  • הדבורה הנה חרק מאד דייקן. יש לה לוח זמנים מאד צפוף והיא חייבת לא רק להספיק לאסוף צוף, אלא גם להגיע בזמן המדויק בו איסוף הצוף הוא אידיאלי
  • הדבורים מאד רגישים לריח וריחו של הפולש הוא שיזעיק את הדבורים שיצאו להתקיף אותו ללא רחמים.
  • הדבורים שומרים על טמפרטורה של 43 מעלות צלזיוס בכוורת. לשם כך יש פועלות שתפקידם הוא לאוורר את הכוורת תוך הוספת מעט מים מידי פעם למשק כנפיהם.
  • עוקץ הדבורה, בשונה מעוקץ המלכה איננו חלק ולכן הדבורה יכולה אמנם לעקוץ מספר רב של פעמים את בני מינה, אולם כאשר היא עוקצת בני אדם היא איננה יכלה לשלוף את העוקץ שלה וכתוצאה מכך נהרגת כאשר הוא נשאר בגופו של האדם.
  • הדבורים רגישים למטענים חשמליים וזאת כיוון שהדבורה כולה טעונה במטען שלילי. עובדה זו מקלה על הפרחים להעביר אל הדבורה את האבקנים שלהם.
  • לדבורים יש מצבי רוח וקל להרגיזם. פעמים רבות ריחות לא "נכונים", חשמל סטטי, או אפילו סוג של בגד יכול להרגיז את הדבורים ולשלח את הדבורים הלוחמות.
  • לא יהיו יותר משתי מלכות בכוורת וכאשר תבקע המלכה מתא המלכות שלה היא יוצאת ועוקצת למוות את יתר המלכות הפוטנציאליות שעדיין לא בקעו.
  • מלכת הדבורים אינה שונה מהדבורה הרגילה. שתיהן יוצאות מביצים זהות, ההבדל הוא שהרימות היוצאות ביצי המלכות, יתפתחו בתא מלכות ובו יוגש להן מזון מלכות.

מי הם אנשי הדבורה – הדבורה בהומיאופתיה

את התשובה לשאלה: "מי היא הדבורה?" המשכתי לחפש בהומיאופתיה. בתהליך הפרובינג (אתם מוזמנים ללחוץ כאן על הקישור למאמר "איך סימבולים באים לעולם" ולקרוא על התהליך בהרחבה) ניתנו למתנדבים תרופה הומיאופתית המופקת מהדבורה. שמה, דרך אגב הוא Apis Mellifica.

חריצות, עבודה קשה (תעצרו את הרכבת אני רוצה לרדת)

אצל אנשי הדבורה מצב העניינים תמיד בסדר. יש להם צורך להראות שהכל בשליטה ושאין בעיות. הם אנשים קשוחים ומציגים חזות שמחה או לפחות חיובית גם אם פני הדברים אינם כאלו.

אנשי הדבורה אוהבים לעבוד קשה. כמו הדבורה, הם תמיד יהיו פעילים ועסוקים בכל זמן. אין אצלהם בזבוז זמן, והם אינם יכולים לשבת רגל על רגל – תמיד מחפשים מה לעשות. במבט ראשון נראה כי אנשים אלו שייכים לקבוצת האנשים אשר מכורים לעבודה, אולם אין זה נכון כלל. אנשים אלו פשוט אוהבים להיות עסוקים. רק כאשר מתבוננים בסימפטומים עליהם דיווחו המשתתפים בתהליך הפרובינג ניתן להבין כי זה לא שאנשי אוהבים להיות עסוקים, אלא אנשי הדבורה פשוט אינם יכולים להפסיק לעבוד. הם מפחדים מהחופש ואינם יודעים מה לעשות כשהוא מגיע ולכן – הם ממשיכים כל הזמן להיות עסוקים.

אצלי הכל בסדר

אצל אנשי הדבורה מצב העניינים תמיד בסדר. יש להם צורך להראות שהכל בשליטה ושאין בעיות. הם אנשים קשוחים ומציגים חזות שמחה או לפחות חיובית גם אם פני הדברים אינם כאלו.

טריטוריה וקנאות

אנשי הדבורה הם אנשים מאד טריטוריאליים. הם חיים בעולם בו הכל מסודר וברור. הבית או העבודה יהיו מרכז חייהם והם יקריבו הכל לטובת הילדים, הקריירה של בן הזוג (או בת הזוג) או הקריירה של עצמם. את חייהם האישיים הם ישימו בצד. לאחר שאנשי הדבורה הגיעו לעמדת מפתח (הפכו מדבורה למלכה) והפכו למשל להיות מנהלים בעבודה, או פשוט התחתנו ועשו ילדים – עכשיו הם ירגישו שהם המלכה ומתחילים להתנהג כך.

כפי שקיימים חוקים ברורים בכוורת על-פיהם המלכה נמצאת במרכז וכל הדבורים משרתים אותה, כך גם יתנהגו אנשי הדבורה. זה מתחיל בצורך שלהם שישרתו אותם, הם מחלקים פקודות ויוצרים חוקים שאסור להפירם. הם יהפכו להיות אנשים קשים באופיים, קנאים ביחס לטריטוריה שלהם, לחוקים שלהם והם יעקצו כל מי שיעז להתקרב לשם.

רבים מכנים את עקיצת הדבורה כעקיצה המתוקה. קופידון מכין את חיצייו מעוקץ הדבורה ועקיצת הדבורה הנה רמז על כך שהגיע הזמן להתעורר מהחלום ולעשות את מה שתמיד רצינו.

אולי זה נדמה כי ישנם שני סוגים של שני אנשי הדבורה: הפועלים והמלכות, אולם מדובר בתהליך בו הדבורים הופכים להיות מלכות. אנשי הדבורה (הפועלים) יהיו חרוצים, יתרמו לחברה וכולם יאהבו אותם. יהיה זה בלתי נמנע שהם יקודמו לעמדת המלכות ואז החריצות שלהם תופנה לבניית נהלים וחוקים ולשמירה על אלו ועל הטריטוריה. כאן נפגוש את המלכות העוקצניות והקטנוניות. אלו אותם הדבורים, אלא שהפעם – פשוט אין להם מה לעשות.

דבורה בחלום וסימבול דבורה

השאמאנים רואים בדבורה סמל לחריצות, עבודה קשה למען הכלל, הקרבה עצמית ודיוק. את הדבש הם רואים כסימבול של חוכמה והישגים רוחניים.

רבים מכנים את עקיצת הדבורה כעקיצה המתוקה. קופידון מכין את חיצייו מעוקץ הדבורה ועקיצת הדבורה הנה רמז על כך שהגיע הזמן להתעורר מהחלום ולעשות את מה שתמיד רצינו.

הדבורה היא בתולה ועד יום מותה לא תראה את הזכר. ממקום זה חיברו את הדבורה עם סימבול שלטוהר צניעות ובתולין. בעבר האמינו כי בתולה יכולה לעבור בתוך נחיל דבורים ודבר לא יאונה לה.

במיתולוגיות ובפולקלור נפגוש בצורות שונות את האמונה כי הדבורים הם רסיסי נשמה אשר מסתובבים בעולם ומחפשים דרך לעזור לאנשים שהיו קרובים להם. אמונה זו הובילה את האדם לראות את הדבורה כסימבול מטפיזי המקשר בין העולם הזה לעולם הבא ובמקורות שונים פוגשים את הדבורה כמי שיכולה להעביר מסרים לאנשים שנפטרו.

הנצרות מעריכה מאד את הדבורה והיא מסמלת עבורם את ערכים האמיתיים של האדם המאמין (נוצרי טוב). היא מסמלת פשטות, את ערכי המשפחה והקהילה. היא רואה בה את הצניעות והבתולין, את הטוהר, את הסדר והארגון ויחד עם זה את היכולת שלנו לסבול על מנת להגיע לגן העדן. הדבש שהיא מייצרת הוא תוצאה של עבודה קשה הנחוצה על-מנת לטהר את עצמנו. בעבר הרחוק האמינו כי דבש הדבורה נותן חיים וכי אחד המרכיבים העיקריים של נקטר האלים הוא דבש הדבורה.

המילה דבורה שאולה מן השורש ד.ב.ר. לכן לפי גישת פירושי החלום על-פי הקבלה חלומות ע"פ הקבלה חלום על דבורה יכול לסמן כי החולם מדבר יותר מידי. היהדות רואה במשק כנפיה שאינו מפסיק סימבול לרכלנות ולדיבורי סרק.

הדבורה מסמלת את האדם הפשוט אשר עובד קשה ומגיע להישגים בזכות עבודת כפיים, מסירות ונאמנות. הוא נאמן למקום עבודתו, לבית ולמשפחתו ואלו הם הערכים החשובים לו. אנשי הדבורה חרוצים ואוהבים לעבוד קשה, אולם אינם יודעים לנוח. הם אינם יודעים ליהנות מפרי עמלם, מהדבש אותו הם מייצרים. זה לא שהדבורה עובדת כה קשה כמו שהיא איננה יודעת להפסיק, וכך גם כאשר אנשי הדבורה יכולים להרשות לעצמם לנוח, אין הם יודעים כיצד להפסיק וחריצותם ומרצם יופנו לאפיקים אחרים, הרסניים יותר. כך, בסופו של דבר מהדבש של אנשי הדבורה ייהנו אחרים.

הכותב: שגיא מנדלבוים

© שגיא מנדלבוים מטפל בהומיאופתיה קלאסית, ובעל ניסיון של 27 שנים בלימוד והוראה של קורסים וסדנאות בנושאי טארוט וחלומות אותם הוא מלמד בתל-אביב ובמרכזים שונים ברחבי הארץ. את שגיא הנכם מוזמנים לפגוש בהרצאת המבוא הקרובה וכן בקורסים: טארוט, טארוט מתקדמים ובקורס פענוח חלומות.
על הכותב בהרחבה

Tags:

1 thought on “הסימבול דבורה ומשמעותו בחלום ובחיי היום-יום”

  1. מאמר טוב ומעשיר, אם כי היה חסר לי קצת יותר להבין מה המשמעות כאשר היא מופיעה בחלום… (למרות שכתבת מה המשמעויות הסמליות שלה בכל מני תרבויות ודתות).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *