מסר שבועי בקבוצת הוואטסאפ

קלף שבע חרבות: הגנב שהשאיר 200,000 ש"ח בכספת

"תתבוננו על קלף טארוט שבע חרבות", ביקשתי באחד הימים מחברי הפייסבוק שלי, "וספרו לי מה אתם רואים?". התשובה הייתה די גורפת: רוב הגולשים כתבו שהם רואים אדם רמאי, גנב, נוכל והרשימה הייתה די ארוכה.
אבל אז קם אחד הגולשים וכתב שהוא לא למד טארוט מעולם והוא לא מכיר את הקלף, אולם בהתבסס על הציור, הוא לא יכול להסכים עם אותם גולשים. אמנם יש לדמות מבט של ניצחון על הפנים, אולם בטוח שהציירת רצתה להביע משהו אחר כאן, כיוון שהדמות השאירה במחנה שתי חרבות, והתנהלות שכזו חייבת להצביע על תכנון אסטרטגי ועל כך שיש לדמות מטרה שונה מאשר לחפוץ בדבר שאותו היא מחזיקה ביד. 
הרי לא ייתכן שגנב יפרוץ לבית, יגנוב חצי מליון שקל וישאיר בכספת 200,000 ₪ במזומן, מתי שמעתם על נוכל, רמאי או גנב שעושה דבר כזה?

אני חושב שהקלף שבע חרבות הינו אחד מהקלפים שמצליחים לעורר יותר מחלוקת מכולם. רוב הגישות בקלפי הטארוט אינן מסכימות אחת עם השנייה בנושא הפירוש של קלף זה ואפשר להגיד שישנן שני מחנות: אלו שאוהדים את הקלף ואלה שממש לא. אליסטר קראולי למשל קורא לקלף זה: "פעולה כושלת", מסדר שחר הזהב רואה בקלף זה כהצלחה חלקית, ליז גרין טוענת שהקלף אומר שזה הזמן להשתמש בדיפלומטיה, טאקט וחכמה ולא בכוח, והרשימה ארוכה (על פירושו של ארטור וייט' ארחיב בהמשך).

כספת ריקה

החלק התמוה ביותר הוא לא על אי ההסכמה של גדולי דור אלו. אנו כבר יודעים שלכל גישה יש את הפירושים שלה ושאין פרוש אחד המוסכם על כולם. החלק התמוה הוא כיצד ייתכן שלא מסכימים אחד עם השני אלו המחזיקים באותה הגישה? ואני מתייחס לאלו האוחזים בגישתו של ארטור וייט', יוצר החבילה המפורסמת : ריידר.

כשארתור וייט פרסם את הקלפים שלו הוא נתן לקלף זה פרוש בסיסי אותו הוא כתב בחמש מילים: תכנון, ניסיון, בטחון, תקוות ומשאלות (עמוד 240 בספרו: The Pictorial Key To The Tarot, שייצא לאור בשנת 1910). מדוע אם יש רבים המבססים את גישתם על גישתו של ארטור וייט, אך רואים את הקלף בצורה אחרת? יש אפילו המגדילים לעשות וקוראים לקלף זה קלף הרמאות.

תפקיד התמונות בקלפים היא לעזור לנו בזמן הקריאה להוציא משהו מעצמנו, לעורר את האינטואיציה שלנו.
אך בהיעדר הבנה של מה עומד מאחורי הפירושים, אין לנו בסיס חזק מספיר להבנת הקלפים ונתקשה להבין את המשמעות שלהם.

התשובה היא שההבדלים בין הפירושים נובעים מהנטייה לתת לקלף פירוש המתבסס על הציור שלו, והבעיה בגישה זו היא שהיא נותנת קרקע לטעויות ולפרשנות אישית. כך למשל אם מתבוננים על הפנים של הדמות אנו יכולים לחשוב שהוא יהיר, בטוח בעצמו יותר מידי ויש כאלו הרואים בו גם רמאי, אך זהו פרוש תלוי תרבות. בארצות הברית למשל, רבים מעריצים את דונאלד טרמפ, ובצדק – הוא אדם שהצליח בחיים, עשיר, איש עסקים ממולח ואין סיבה שהוא לא יהפוך להיות דמות מוערצת עבור רבים. בארץ לעומת זאת כשמישהו מצליח כמוהו לא מעט יגידו: "טוב, הוא בטח רימה ולכן הצליח להגיע לשם". לא בכדי רק בארץ שלנו הקלף מקבל את הפירוש "רמאות", ואני נותן לכם את הדוגמא הזו כדי להצביע על בעיה הקיימת לא מעט פעמים כשאנו מנסים לתת לקלף פירוש.

ומה ציירה פמלה סמית', האמנית שציירה את הקלפים האלו (שאגב גם היא נמנתה כחברה במסדר שחר הזהב): היא ציירה דמות המחופשת לחייל מהמחנה האויב האוספת בחשאי את הנשק שלהם. הדמות משאירה שתי חרבות ברשותם כי היא אינה רוצה להשמיד אותם ורוצה להשאיר להם נשק כדי שיוכלו להגן על עצמם ועוזבת עם חיוך קטן על הפנים.
הדמות מרוצה מעצמה ובצדק, כיוון שהיא השיגה את הניצחון המושלם: היא גם ניצחה במלחמה וגם מנעה שפיכות דמים. יתרה על כך, הקלף צבוע כולו בצהוב (בקלפי שחר הזהב הצבע הצהוב מייצג את סדרת האוויר), מה שמעיד על הקשר החזק שלו עם סדרת האוויר המייצגת חשיבה ותכנון.

אז כיצד יודעים מהו הפירוש הנכון? התשובה היא שמה שחשוב באמת הוא הבנת הבסיס של פרשנות זו. אל תסתכלו על התמונה, זו פרשנות אישית של יוצר הקלפים והיא איננה תמיד חלק מהפירוש. תפקיד התמונה היא לעזור לנו בזמן הקריאה להוציא משהו מעצמנו, לעורר את האינטואיציה שלנו. אנו יכולים לפעמים בזמן אמת להתבונן על הקלף ומשהו יעלה בנו: אנו נוכל למשל לראות במצבים מסוימים שהשואל יהיר מידי, אולם זהו מקרה פרטי ואסור לנו להפוך את זה לפירוש הבסיסי של הקלף.
הפירוש של הקלף מתבסס על תפיסת עולמנו, היא נבנית על תפיסה מסויימת. מי שקורא בגישתו של קראולי יכול לספר לכם היטב מדוע זו הקלף המייצג פעולה כושלת: כיוון שהקלף מתבסס על גישה אסטרולוגית ולפי משנתו זהו קלף המייצג את המצב האסטרולוגי של ירח בדלי. גם מי שעובד לפי גישתה של ליז גרין יכול להגיד לכם מדוע אין עכשיו מקום לפעולה ישירה – כי זה מה שמשתמע מהסיפור המיתולוגי.

אך בהיעדר הבנה של מה עומד מאחורי הפירושים, אין לנו בסיס חזק להבנת הקלפים ונתקשה להבין את המשמעותם.

שבע חרבות בסדרת הקלפים של ליז גרין

תסביך אלקטרה

לאחר המנוחה שממנה נהנה אורסטס בקלף הקודם, הוא מגיע הביתה, לארמון שאותו כבר זמן רב לא ראה. הוא אמנם המלך, והיורש החוקי, אולם אמו היא זו השולטת בממלכה ובפועל כניסה לארמון והריגתה אינם פשוטים כל-כך. לעזרתו נחלצת אחותו אלקטרה, שיש לה חשבון ארוך עם אמה והשותף שלה, על כך שהרגו את אביה, אותו היא כה העריצה ואהבה (תסביך אלקטרה). חיי הנסיכה כלל לא היו קלים לאחר מות אביה. אמה, ובמיוחד המאהב שלה, לא רצו שתתאבל על אביה ולא היו שותפים לצערה ולכאבה. חמור מכך הם נטרו לה טינה, התאכזרו אליה, השפילו אותה והקשו מאד את חייה. 

כל לילה התפללה אלקטרה לעזרה וביקשה לפגוש את אחיה, ביקשה שיחזור, מתוך תקווה שהוא יציל אותה מחיים אומללים אלו. והנה יום אחד הם נפגשו. תחילה לא זיהתה האחות הצעירה את אחיה, אולם כשהוכיח לה אורסטס כי אחיה הוא, בכתה בכי מרורים וכשסיפרה את שעוללו לה השניים, דבריה חזקו אותו והסירו עוד ספק לגבי מה שהיה עליו לעשות. יחד, אלקטרה ואורסטס תכננו את רצח האם. הם תכננו כיצד להכניס בחשאי את אורסטס לארמון, את המועד הנכון, והיכן לבצע את המעשה מבלי שהשומרים יעצרו מבעדו. 

לאן מוביל אותנו הנתיב של קלף טארוט זה… 

הארכיטיפ של הקלף

פירוש של הקלף עוסק בצורך שיש לשואל לעצור עכשיו לרגע, לתכנן ולחשוב על אסטרטגיה טובה, שאיתה יוכל להצליח. הקלף מראה שהניצחון קרוב, אולם הוא יבוא בזכות חשיבה ותכנון. זה הזמן להשתמש בראש.

את הארכיטיפ של הקלף נפגוש במצבים בהם אנו צריכים להתעמת אם אדם כלשהו, או להתמודד עם בעיה מורכבת. במצבים אלו, אם קלף זה יוצא, נגלה שאנו נמנעים מעימות ישיר ומעדיפים לפעול בדרכים עקיפות, ופחות ישירות, כדי לפתור את הבעיה. כאן מומלץ לשלב את שני החלקים של הקלף, לעצור לרגע ולחשוב על תוכנית כיצד נכון יותר לפעול מבחינה אסטרטגית.

הדמות בתמונה מרוצה מעצמה ובצדק, כיוון שהיא השיגה את הניצחון המושלם: היא גם ניצחה במלחמה וגם מנעה שפיכות דמים.
האדם שהקלף מייצג בקריאה הוא אסטרטג מעולה, אדם מבריק שמאד כדאי לנו לקבל את העזרה שלו. ואם אדם זה לא בצד שלנו, אז נגלה יריב ראוי והוגן שאם הוא יביס אותנו אנו נוריד בפניו את הכובע ונודה לו על שיעור מאלף.

ארכיטיפ נוסף שהקלף עוסק בו הוא הקשר בין האב לבת. הקלף מראה (כמובן במידה ויש התאמה בין נושא השאלה לקלף) שיש קשר מאד חזק בין בת הזוג (או השואלת עצמה) לבין אביה ובלי ה"אישור" של האב, דבר לא יוכל להתקדם בקשר. חשוב להדגיש כי לא מדובר בעיקרון של לפגוש את האבא לפני שמציעים באופן רשמי נישואין, אלא על כך שהסיכויים של אותו בחור למצוא חן בעיני בת הזוג שלו יגדלו אם הוא יימצא חן בעיני אביה, וללא האישור שלו הם לא יכול ולהתחתן.

תכנון ואסטרטגיה

הקלף שבע חרבות מראה כי אנו נמצאים במיטבנו: לא ממהרים לפעול, שוקלים היטב את צעדינו וכי הרעיונות והחשיבה שלנו טובים. עלינו להגדיר יעדים, לבנות תוכנית ולבצע אותה.

לאחר החופשה שלקחנו בקלף שישה חרבות, בקלף הנוכחי, שבעה חרבות – אחד הקלפים החזקים של יסוד החרבות, אנו פועלים בנחישות ונעים במהירות קדימה. אנו נמצאים במיטבנו: מעשיים, אקטיביים, הגיוניים, יודעים מהי מטרתנו ופועלים בקור רוח. יש לנו רעיונות טובים ואנו יודעים לתכנן היטב גם לטווח הקצר וגם לטווח ארוך יותר. חשוב להבין כי להבין שלמרות שיש בקלף דגש על תכנון אנחנו לא נשארים ברמה התיאורטית אלא מתחילים להפוך בהצלחה רעיונות ותוכניות למציאות. אנו אמנם עדיין לא משיגים את המטרה אולם נמצאים בשלב מעשי בביצוע התוכנית שתכננו.

הדרך לניצחון בקלף זה היא דרך החשיבה וההיגיון. אנו צריכים לסמוך על עצמנו ועל היכולת שלנו לפתור בעיות בעזרת מחשבה קרה, לתכנן ולבצע. הקלף מראה כי יש לנו יכולת לעשות זאת אך בו בזמן עלינו להיזהר מהתפזרות והליכה לאיבוד בפרטים הקטנים שתגרום לנו לאבד את המיקוד במטרה.

כשקלף זה נמצא במיקום שלילי הוא יכול להראות כי לשואל יש נטייה ללכת בדרכים לא כשרות, ללפש קיצורי דרך ואפילו לבחור בדרכים של של רמאות ומרמה. פעמים רבות נפגוש בקלף זה את אלו המנסים לעשות "קיצור דרך" וללכת למקום זה, אולם הקלף מראה כי זה אינו נחוץ. השואל יכול להגיע להישגים אליהם הוא רוצה להגיע בזכות כישורייו ויכולת התכנון שלו, ואין כל צורך כלל ללכת בדרכים לא כשרות.

להתראות במאמר הבא: המסביר מדוע אנו נותנים לרגשות השליליים לעצור אותנו? 

(למאמר הקודם: המזכיר שכשיוצאים לחופשה, צריך גם לזכור לחזור ממנה

Save

Save

הכותב: שגיא מנדלבוים

© שגיא מנדלבוים מטפל בהומיאופתיה קלאסית, ובעל ניסיון של 27 שנים בלימוד והוראה של קורסים וסדנאות בנושאי טארוט וחלומות אותם הוא מלמד בתל-אביב ובמרכזים שונים ברחבי הארץ. את שגיא הנכם מוזמנים לפגוש בהרצאת המבוא הקרובה וכן בקורסים: טארוט, טארוט מתקדמים ובקורס פענוח חלומות.
על הכותב בהרחבה

3 thoughts on “קלף שבע חרבות: הגנב שהשאיר 200,000 ש"ח בכספת”

  1. מאמר מדהים ומעמיק אהבתי את הפירושים לפני ואחרי כל הכבוד
    נהנה לקרוא את החומר שאתה שולח

    1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

      אני קוראת את המאמרים שלך כל הזמן . המאמרים וכמו כן האתר כולו פותח מנטלית ומומלץ בחום תודה צוף

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *